Tuesday, June 8, 2010

Kuih Tiram


Bahan:
500gm tepung
1 biji telur
2 sudu margerin
sedikit garam
160ml air
**6 sudu tepung jagung**
**6 sudu minyak**



Cara:

Satukan bahan bertanda ** sehingga menjadi smooth paste, ketepikan sementara.
Satukan semua bahan lain, sehingga menjadi doh yang licin dan senang diuli. (kalau lembik tambah tepung sikit & kalau keras, tambah air)
Uli doh supaya jadi nipis, akan dapat saiz yang lebar. Bahagikan doh kepada 4 bulatan kecil & canai. **note: kalau buat canai besar, kita akan dapat kuih yang besar & cepat habis kerja :D
Sapukan doh yang dah dicanai tadi dengan paste tepung jagung, sapu rata.
Gulung kemas, kemudian potong kecil lebih kurang sebesar ibu jari. Amik ketul kecil tadi & canai leper.
Goreng hingga kekuningan & sira dengan gula halus. Simpan dalam bekas kedap udara.

1 comment:

  1. la ni kuih tiram ea...aku ingat orang panggil Selayang Pandang????

    ReplyDelete

Note: Only a member of this blog may post a comment.